328117831069262
gästgiveri

Bohus Fästning

Kongelfs Gästgifveri ligger vid foten av den majestätiska medeltidsruinen Bohus Fästning, på en liten ö vid namn Fästningsholmen.  Området har en spännande historia som vittnar om politiska maktspel, kungligheter och ständigt flyttade landgränser. Staden Kongelf flyttades till denna plats på Christian IV:s order år 1613 efter skövlingarna i Brännefejden.  På den tiden bodde det ca 500 personer i staden. Idag är fästningen Kungälvs stora besöksattraktion som lockar med mäktiga murar, fuktiga kassematter, fängelsehålor och intressanta utställningar. 

Denna förtrollande fästning påbörjades redan 1308 av den dåvarande norske kungen Haakon V Magnusson.  Detta skedde under en orolig period i Nordens historia, knappt ett halvt århundrade före Digerdöden och uppemot trekvarts sekel innan eldvapen överhuvudtaget introducerades i Norden.

Att borgen byggdes just på den här platsen sägs bero på att kungen fick ett märkligt sändebud. En mystisk gammal män lät meddela kungen att han skulle uppföra borgen på Fästningsholmen, och om han lät den första stenen bäras upp av en hund skulle borgen aldrig komma att bli intagen av fienden. Kungen litade på sändebudet och lät, enligt historien, en hund dra upp den första stenen. Huruvida det beror på hunden eller ren tur vågar vi inte svara på, men faktum är att borgen aldrig någon gång, under dessa 712 år, har blivit intagen. Belägrad har den blivit 14 gånger men aldrig intagen. Historien säger också att den gamle mannen på holmen var Oden själv, som brukade ha ett finger med i spelet då människorna skulle föra krig.  Kanske är det bara en god historia men klart är i alla fall att borgen i all sin prakt är väl värd ett besök! 


GPS
WGS84: N 57° 51.6971', E 11° 59.9752'
Decimal: 57.8616, 11.9996
För öppettider och mer information se www.bohusfastning.com

Kongelfs Gästgifveri

Foto: Anders Hansson
Foto: Anders Hansson
Här på holmen fanns redan 1681 ett gästgiveri som kom att flyttas till torget intill Kungälvs kyrka, där vår granne Fars Hatt nu ligger. 
Idag, flera hundra år senare har den lilla ön Fästningsholmen återigen fått ett gästgiveri i vårt vackra hus från 1881. Huset uppfördes för att inrymma stadens folkskola och 1866 flyttade den anrika föreningen Fruntimmersföreningen Kongelf in (föreningen är än idag  aktiv i huset).  1984 omvandlades verksamheten till en turist- & konferensanläggning och även om det inte längre är en skola så står kunskapsöverföring i fokus. I dag driver vi ett affärshus i flexibla coworkinglokaler där entreprenörer och företagare gärna förlägger sina konferenser och kurser såväl som småskaliga affärsmöten där det pratas visioner och samarbeten över en kopp nybryggt kvalitetskaffe.