gästgiveri

(S)vindyra korvar och (S)Ockerkakor

Vecka 29 drar vi igång en kampanj för att skrapa ihop till hyran som vår hyresvärd (Kungälvs kommun) vägrar hjälpa oss med.
Redan innan Covid19 drabbade världen kontaktade vi kommunen då vi ansåg oss illa behandlade och då vi blivit lovade åtgärder som man sedan glömde bort.  När vi i höstas började ifrågasätta detta och krävde kompensation fick vi höra att vi ljuger och att vi är inkompetenta. Man förhindrar oss att bedriva vår verksamhet och har under 20 års tid, bit för bit, monterat ner våra verksamheter.

Vet du om att det enligt kontrakten skiljer 3042 kr/m2 mellan den som betalar mest och den som betalar minst för att hyra en lokal av Kungälvs kommun i syfte att bedriva kommersiell verksamhet. Båda livnär sig på att sälja mat/fika centralt i Kungälv.

Nu ignorerar ledande politiker våra frågor, de vägrar konsekvent att hjälpa oss  genom att omförhandla hyran och tycks strunta blankt i hur det går för oss.  De vill inte känna till utlovade åtgärder eller gamla skulder som de inte betalt.

Så gör man inte.

Scrolla ner på den här sidan så får du ta del av en historia som låter för osannolik för att vara sann.
Och kolla gärna in våra finfina erbjudanden i kampanjen "400% Kongelf"! Vi behöver all hjälp vi kan få just nu!

PS! Vi serverar såklart ordinarie sortiment också till normala priser, vi bryr ju oss trots allt om våra kunder.
 

 400% Kongelf

 Varje vecka framöver presenterar vi nya produkter och små "hyllningar" till politik och förvaltning för att ge en bild av hur skevt resonemanget är och hur det påverkar småföretagare - och i förlängningen även dig.
Häng med! Det här kan bli kul! ;)

ALLMÄNNA ÖPPETTIDER
Torsdagar 10-19  -  Fredagar 10-19  -  Lördagar 11-16 -  Söndagar 11-16

VÅGHALS VS KOMMUNEN

Här kan du som är intresserad av att veta mer läsa in dig på delar av det material som finns att tillgå.
Inom kort kommer en helt ny sajt som handlar om snedvriden konkurrens och om hur offentlig sektor många gåner mer eller mindre utplånar företagsamheten i Sverige.  Vi kommer här att berätta vår historia men det tar enormt mycket tid att sammanställa och förklara allting så vi uppdaterar undan för undan. Det är många kvällar och sena nätter som går åt till det här, men det är oerhört viktiga frågor.  Vi kommer lyfta systemfel, dåliga attityder och hur Sveriges nya arbetarklass (microföretagarna) mår i ett samhälle där vi inte har samma rättigheter som andra.  Våghals AB är förresten namnet på vårt bolag och namnet är förstås från Bohus Fästning.

Och du, i stället för att spekulera och sprida info som inte stämmer... fråga oss om du vill veta någonting! Vi berättar gärna!
 

Brev och skrivelser under 2020

8 mars 2020: Om kvinnliga företagares rättigheter
Om hur kvinnliga företagare blir behandlade av Kungälvs kommun.

12 mars 2020: Om marknadsstörande effekter
Om marknadsstörande effekter och tips på hur en kommun på bästa sätt kan agera för att sänka en
småföretagare och samtidigt ge fördelar till en annan.

26 maj 2020:  Ett öppet svar till kommunens jurist
Om Våghals oerhörda och fullständigt orimliga krav på varmvatten och ventilation.

28 maj: Öppet brev till kommunens enhetschef för Kvalitet och utveckling
Om Kungälvs ställplats, fakturor som kommunen inte vill kännas vid, om elstolpar som försvunnit och annat spännande...
 

3 juni 2020: Öppet brev till kommunstyrelsens ordförande
Om det här med att kommunen utreder sig sjäva och konstaterar sin egen förträffliget, om ett riksintresse som hyrdes ut utan upphandling, om delikatessjäv och nepotism och lite annat smått och gott.
 

Notera! Per 16 juli 2020 har vi ännu inte fått svar på de frågor vi ställt i skrivelsen från 200612.
Vi har ännu inte fått svar på varför vi inte får hyra ställplatsen i år. Senast 28 maj frågade vi IGEN varför vi inte får hyra ytan för vår campingverksamhet som bedrivit där sedan långt innan vi köpte verksamheten 2002. Kungälvs kommun vägrar svara.

Uppdatering 20-08-05: Vi har nu fått återkoppling angående ställplatsen. Då det avtal som presenterats ännu har en hel del frågetecken (inget har ändrats förutom att prislappen är lägre, vi får dock fortfarande betala för vår plats medan grannföretaget har sin lika stora yta gratis) har vi bett om ett möte med ansvarig för mark och exploatering som i sin tur bett oss återkomma med en tid som passar. Det är en utmaning eftersom vi är på plats på kvällar och helger och kommunens personal jobbar på kontorstid. Men vi försöker lösa detta och uppdaterar vidare i frågan när detta möte har skett.

Välkommen till Kongelfs Gästgifveri & Kafé! Du hittar oss på Färjevägen 2 på Fästningsholmen i Kungälv.

Det där junkfria matstället

Vi får ofta frågor kring vad vi menar med att vårt koncept är junkfritt.
Den korta versionen är att vi jobbar med att ständigt välja det bättre alternativet. 
Vi gillar inte junk, varken på tallriken eller i samhället.


För vårt matutbud betyder det att vi slopar halvfabrikat, processade matvaror, vitt mjöl och raffinerat socker.
Vi bakar det mesta själva och våra menyer är baserade på naturliga råvaror. De få produkter vi köper in som är färdiga är noga utvalda från hållbara leverantörer.  Nästintill allt vi har på menyn är både laktos-och glutenfritt. För oss är det en sport att slopa onödiga ingredienser men också att tillsätta näringsinnehåll och oväntade ingredienser som kan ha en positiv effekt för din mage, hjärna och kropp.  Vem sa att man inte kan göra kalasgoda kanelbullar som innehåller spenat?
Vi jobbar framförallt med att undvika svinn och onödiga inköp.

För oss som arbetsplats

...betyder junkfritt att vi jobbar hållbart och tar hand om varandra, om platsen vi verkar på och gästerna som besöker oss. Personalen i huset är vår viktigaste resurs och för oss är det viktigt att alla våra medarbetare trivs, utvecklas och har kul på jobbet.
Vi bryr oss inte så värst mycket om vad som står på ditt CV, vi är långt mer intresserade av vem du är och vad du ser att du kan bidra med hos oss framöver.

 

Vad vi erbjuder

På Kafé Kongelf arrangerar vi konferenser, frukostmöten, föreningsträffar, dopkalas, begravningskaffe mm.
Sedan 2020 huserar företagskonsulten Selinder & Co i vårt hus och tillsammans skapar vi ett affärssammanhang och ett entreprenörshus där vi samlar och samverkar med andra företagare som också vill jobba junkfritt, utvecklas och bidra till ett greater good. Kanske vill du hålla en kurs inom ett område som är viktigt för dig?  Läs mer om Selinder & Co här.

Vill du komma i kontakt med oss på Kafé Kongelf?
Du når oss på telefonnummer 0303-18900 eller genom att skicka ett mejl till hej@kafekongelf.se.

En mötesplats sedan urminnes tider

Kongelfs Gästgifveri ligger vid foten av Bohus Fästning.  Anläggningen ligger i den södra delen av Kungälv, bara 15 min norr om Göteborgs Centrum.  Det vackra huset vi håller till i är från 1881 och var en gång i tiden stadens folkskola. Vårt kafé har 45-50 sittplatser inomhus och på sommaren har vi en härlig veranda med ytterligare 25 platser.
 

Vid 1600-talets början flyttades Ny-Kongelf hit till Fästningsholmen på Christian IV:s befallning. På den tiden bodde det ca 500 personer i staden. Här på holmen fanns också sedan 1681 ett gästgiveri som sedan flyttades till det nya torget där vår granne Fars Hatt nu ligger.  Nu, flera hundra år senare har Fästningsholmen återigen fått ett gästgiveri och du är hjärtligt välkommen hit!

Följ oss på Facebook

Vårt junkfria kafé

För företagare

För privatpersoner