328117831069262
gästgiveri

VÅGHALS VS KOMMUNEN

Vet du om att det enligt kontrakten skiljer 3042 kr/m2 mellan den som betalar mest och den som betalar minst för att hyra en lokal av Kungälvs kommun i syfte att bedriva kommersiell verksamhet. Båda livnär sig på att sälja mat/fika centralt i Kungälv.
Den här  handlar om snedvriden konkurrens, härskartekniker, svågerpolitik, tystnadskultur, utfasningsmetoder och annat skoj som man kan ägna sig åt om man vill ta död på det lokala näringslivet.  Under senate året har vi blivit ignorerade och till och med förlöjligade av ledande politiker. Atingen svarar de inte alls på våra frågor eller så dröjer det väldigt länge. De vägrar konsekvent att hjälpa oss  genom att omförhandla hyran trots uppenbara brister och tycks strunta blankt i hur det går för oss. Vår KSO:s eget parti socialdemokraterna har hängt ut oss på  sin webb och framställt oss som dåliga och gnälliga företagare. Även kommunjuristen satt i Hyresnämnden och förklarade att vi, som har 20 års erfarenhet av att utveckla Fästningsholmen och Bohus Fästning (ganska framgångsrikt dessutom), inte är kompetenta nog att driva en verksamhet som Bohus Fästning. En av oss har jobbat som fastighetsskötare på borgen i många år och en av oss är konceptutvecklaren bakom en Sveriges största historiska festivaler, nämlingen Kungahäla Medeltidsdagar. Festivalen som lockade över 120 000 besökare men som fick läggas ner efter 10 år. På grund av kommunen.

Hyresvärden vill inte känna till utlovade åtgärder eller gamla skulder som de inte betalt. De upprepar samma sak gång på gång trots att det finns lösningar. Om man vill. Så gör man inte. Så behandlar man inte sina egna medborgare och lokala företagare.

SKRIVELSER OCH MATERIAL

Här kan du som är intresserad av att veta mer läsa in dig på delar av det material som finns att tillgå.
Vi kommer här att berätta vår historia men det tar enormt mycket tid att sammanställa och förklara allting så vi uppdaterar undan för undan. Det är många kvällar och sena nätter som går åt till det här, men det är oerhört viktiga frågor.  Vi kommer lyfta systemfel, dåliga attityder och hur Sveriges nya arbetarklass (microföretagarna) mår i ett samhälle där vi inte har samma rättigheter som andra.  Våghals AB är förresten namnet på vårt bolag och namnet är förstås från Bohus Fästning.

Och du, i stället för att spekulera och sprida info som inte stämmer... fråga oss om du vill veta någonting! Vi berättar gärna!
 

Brev och skrivelser under 2020

8 mars 2020: Om kvinnliga företagares rättigheter
Om hur kvinnliga företagare blir behandlade av Kungälvs kommun.

12 mars 2020: Om marknadsstörande effekter
Om marknadsstörande effekter och tips på hur en kommun på bästa sätt kan agera för att sänka en
småföretagare och samtidigt ge fördelar till en annan.

26 maj 2020:  Ett öppet svar till kommunens jurist
Om Våghals oerhörda och fullständigt orimliga krav på varmvatten och ventilation.

28 maj: Öppet brev till kommunens enhetschef för Kvalitet och utveckling
Om Kungälvs ställplats, fakturor som kommunen inte vill kännas vid, om elstolpar som försvunnit och annat spännande...
 

3 juni 2020: Öppet brev till kommunstyrelsens ordförande
Om det här med att kommunen utreder sig sjäva och konstaterar sin egen förträffliget, om ett riksintresse som hyrdes ut utan upphandling, om delikatessjäv och nepotism och lite annat smått och gott.

26 oktober 2020:  Vad sägs om att lösa konflikten nu?
Om en konflikt som aldrig tycks bli löst. Om maktmissbruk. Om utfasning. Om konkurshot. Om överlevnad.
Om en småföretagares kamp mot offentlig sektor.

11 november 2020: Våghals vs Kommunen - Campinggästen
Det här är historien om campinggästen som ingen ville kännas vid. Om hur brister i offentlig förvaltning ställer till problem för det privata näringsliv. Om hur ingen vill ta ansvar. Om hur vårt samhälle fungerar. Om människor i utanförskap. Och den lille företagaren som får stå för notan. . 
 


NOVEMBER: Angående omställningsstöd för maj - juli


30 november är sista dagen vi kan söka omställningstöd för perioden maj - juli. Eftersom vi inte kommit vidare i diskussionen med kommunen så kontaktade vi dem igen den 20 november och förklarade att det nu är hög tid att komma överens.  Det gick inte den här gången heller.
 

(S)vindyra korvar och (S)Ockerkakor

Vecka 29 drog vi igång en kampanj för att skrapa ihop till hyran som vår hyresvärd (Kungälvs kommun) vägrar hjälpa oss med.
Redan innan Covid19 drabbade världen kontaktade vi kommunen då vi ansåg oss illa behandlade och då vi blivit lovade åtgärder som man sedan glömde bort.  När vi hösten 2019 började ifrågasätta detta och krävde kompensation fick vi höra att vi ljuger och att vi är inkompetenta. Man förhindrar oss att bedriva vår verksamhet och har under 20 års tid, bit för bit, monterat ner våra verksamheter.

För att försöka lyfta orättvisorna startade vi kampanjen 400% Kongelf. 
Vi försökte framföra hur det påverkar en småföretagare när kommunen höjer hyran med 400% SAMTIDIGT som de inskränker verksamhetens intäktsmöjligheter genom att säga upp vårt kontrakt för husbilscampingen och genom att inte genomföra de utlovade åtgärderna (i lokalerna). Vi fick en höjd hyra men ingenting förbättrades. 
Om vi hade höjt våra priser på motsvarande sätt hade vi haft extremt höga priser. 
Kakor för 220 kr, korvar för 236 kr och  en campingplats för 1300 kr/dygn. Vem som helst förstår att marknaden inte fungerar så. Utom de ansvariga i Kungälvs kommun... 

 Ett parti specifikt blev jätteförargade över vår kampanj.
Så arga så att de hängde ut Fredrika på sin webb som en dålig företagare. Dem andra partierna tog inte alls så illa vid sig utan skrattade nog mest åt det. Precis som vi andra. 

Så här gjorde socialdemokraterna. 
Vad säger man, den som kände sig träffad kanske har anledning att se över sitt agerande? 
Ingen rök utan eld heter det ju. 

 

 400% Kongelf

Under några veckor under sommaren 2020  presenterade vi  specialprodukter och små "hyllningar" till politik och förvaltning för att ge en bild av hur skevt deras resonemang är och hur det påverkar småföretagare - och i förlängningen även dig.

Vi vill rikta ett stort och varmt tack till alla er som köpt svindyra kakor och korvar under sommaren!
Det har betytt enormt mycket för oss!

Välkommen till Kongelfs Gästgifveri & Kafé! Du hittar oss på Färjevägen 2 på Fästningsholmen i Kungälv.

Det där junkfria matstället

Vi får ofta frågor kring vad vi menar med att vårt koncept är junkfritt.
Den korta versionen är att vi jobbar med att ständigt välja det bättre alternativet. 
Vi gillar inte junk, varken på tallriken eller i samhället.


För vårt matutbud betyder det att vi slopar halvfabrikat, processade matvaror, vitt mjöl och raffinerat socker.
Vi bakar det mesta själva och våra menyer är baserade på naturliga råvaror. De få produkter vi köper in som är färdiga är noga utvalda från hållbara leverantörer.  Nästintill allt vi har på menyn är både laktos-och glutenfritt. För oss är det en sport att slopa onödiga ingredienser men också att tillsätta näringsinnehåll och oväntade ingredienser som kan ha en positiv effekt för din mage, hjärna och kropp.  Vem sa att man inte kan göra kalasgoda kanelbullar som innehåller spenat?
Vi jobbar framförallt med att undvika svinn och onödiga inköp.

För oss som arbetsplats

...betyder junkfritt att vi jobbar hållbart och tar hand om varandra, om platsen vi verkar på och gästerna som besöker oss. Personalen i huset är vår viktigaste resurs och för oss är det viktigt att alla våra medarbetare trivs, utvecklas och har kul på jobbet.
Vi bryr oss inte så värst mycket om vad som står på ditt CV, vi är långt mer intresserade av vem du är och vad du ser att du kan bidra med hos oss framöver.

 

Vad vi erbjuder

På Kafé Kongelf arrangerar vi konferenser, frukostmöten, föreningsträffar, dopkalas, begravningskaffe mm.
Sedan 2020 huserar företagskonsulten Selinder & Co i vårt hus och tillsammans skapar vi ett affärssammanhang och ett entreprenörshus där vi samlar och samverkar med andra företagare som också vill jobba junkfritt, utvecklas och bidra till ett greater good. Kanske vill du hålla en kurs inom ett område som är viktigt för dig?  Läs mer om Selinder & Co här.

Vill du komma i kontakt med oss på Kafé Kongelf?
Du når oss på telefonnummer 0303-18900 eller genom att skicka ett mejl till hej@kafekongelf.se.

En mötesplats sedan urminnes tider

Kongelfs Gästgifveri ligger vid foten av Bohus Fästning.  Anläggningen ligger i den södra delen av Kungälv, bara 15 min norr om Göteborgs Centrum.  Det vackra huset vi håller till i är från 1881 och var en gång i tiden stadens folkskola. Vårt kafé har 45-50 sittplatser inomhus och på sommaren har vi en härlig veranda med ytterligare 25 platser.
 

Vid 1600-talets början flyttades Ny-Kongelf hit till Fästningsholmen på Christian IV:s befallning. På den tiden bodde det ca 500 personer i staden. Här på holmen fanns också sedan 1681 ett gästgiveri som sedan flyttades till det nya torget där vår granne Fars Hatt nu ligger.  Nu, flera hundra år senare har Fästningsholmen återigen fått ett gästgiveri och du är hjärtligt välkommen hit!

Följ oss på Facebook

Vårt junkfria kafé

För företagare

För privatpersoner